9. lokakuuta 2017

Q3/2017: Suuria muutoksia

Sijoituksissani tapahtui suuria muutoksia kolmannella kvartaalilla, koska ostin itselleni asunnon. Jouduin jonkin verran myymään sijoituksia, sillä maksoin asunnosta noin 30% omalla rahalla. Tästä tulee tietysti ikäviä veroseuraamuksia ensi vuonna maksettavaksi.

Brutto-omaisuuteni arvo lähestyy jo puolta miljoonaa, kun asunnon laskee mukaan; netto-omaisuuteen osto ei pahellin vaikuttanut, tosin varainsiirtoveroon ja pikkuremontteihin kuluu tietysti rahaa. Velkavipu nousi kertaheitolla 27 %:iiin, eli tuosta puolesta miljoonasta 27 % on lainaa ja 73% omaa rahaa. Edellisellä kvartaalilla lainaa oli vielä vain 15 %. Velkavivun lisäämistä hankaloittaa se, että pörssisijoitukseni ovat pääasiassa eurooppalaisissa ETF:ssä, eikä IB suostu antamaan niitä vastaan lainaa.

Salkun arvoon olen huomioinut asunnon ostohinnalla, enkä tule muuttamaan sen arvoa jatkossakaan. Remonttien rahoitusvastikkeet lasken menoksi, eli ne eivät kasvata asunnon arvoa. Asuntolainan lyhennyksen lasken lisäsijoitukseksi salkkuun, ja samalla tietysti velkavipu pienenee. Salkun arvo pinnisti pieneen nousuun kvartaalin lopulla, kun euron arvon nousu hiipui.




Lisäsijoitukset jäivät tällä kvartaalilla minimaalisiksi muista menoista johtuen. Jatkossa kirjanpidossa tulee mielenkiintoista, kun kaikki rahat eivät tulekaan puhtaana käteen omalle tilille, vaan suurin osa on firman tilillä. Pitäisikö varallisuuslaskelmissa alkaa huomioimaan verovelka jotenkin? Toki noissa henkilökohtaisissa sijoituksissa on verovelkaa nytkin, yli 20 000 euroa...
Henkilökohtaisen kulutuksen uskon pysyvän ennallaan jossain 1600 euron/kk tienoilla, ja sen verran aion nostaa firmasta ulos, loput rahat kannattaa varmaan sijoittaa firman kautta.


Ai niin, viime vuoden verotuspäätös tipahti vihdoin postiluukusta, odotetusti hieman mätkyjä tulossa. Kaikki vähennykset menivät läpi, mm. työhuonevähennys 380 euroa (pääomatuloista). Koko vuoden veroprosentiksi tuli 26,6 %, ja siihen päälle pakollisia maksuja 7,3 %.



5 kommenttia :

  1. Saanko kysyä miten päädyit sijoittamaan firman kautta etkä henkilökohtaisesti? Juuri lasken tuota asiaa ja haluaisin kuulla muiden ratkaisuun vaikuttaneet asiat. Yrityksen kautta in veroedullisempi sijoittaa, mutta turvallisuushakuisena minusta olisi parempi että osakeostot on henkilökohtaisissa nimissä (eihän tässä minun mietinnässä ole mitään järkeä, mutta nyt näyttää että saatan päätyä tuohon järjenvastaiseen vaihtoehtoon).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse sijoitan yrityksen kautta siksi, että se on verotehokkaampaa tulevaisuudessa.

      Ensinnäkin, jos tekee muutenkin töitä omalla yrityksellä, niin sijoitetusta rahasta menee vain yhtiövero, eli 20%. Itselle nostettaessa verotus on helposti enemmän, eli jo sijoitettavaa rahaa on yrityksen kautta enemmän.

      Tämän lisäksi oma henkilökohtainen ajatukseni on se, että kun jää "eläkkeelle", niin yrityksen kautta myös tuoton saa hyvin pienellä verotuksella itsellensä. Jos esim. omaan elämiseen riittää tässä kirjoituksessa mainittu 1600 e/kk ja ajatellaan että salkku tuottaa about sen verran tuottoa ja kaikki tuotto nostetaan pihalle palkkana. Tällöin yrityksen verotus on nolla (kaikki tuotto maksetaan palkkana) ja 1600 bruttoansioiden kohdalla palkan verotus on myös hyvin pientä. Toki siitä menee muutama prossa sosiaalikuluja, mutta se on vähän.

      Tietty sitten joskus kymmenien vuosien päästä voi katsoa mikä on silloinen osinkoverotuksen kohtelu, että kannattaako se nostaa osinkoja vai palkkana. Mutta pääasia on se, että yrityksen tapauksessa sinulla on tämä kikkailumahdollisuus. Henkilökohtaisessa omistuksessa olevista tuotoista maksat aina pääomatuloveron.

      Näen yrityksessä myös semmoisen mahdollisuuden, että jos olet ulkomailla tai sairaalassa tms, voit nimetä yrityksellesi toimitusjohtajan, jolla on nimenkirjoitusoikeus hoitaa yrityksen asioita. Erityisen hyödyllistä tämä on, jos sijoituksissa on asuntoja, jotka tarvitsevat kuitenkin hoitoa. Yksityishenkilönä valtakirjojen kirjoittelu on mielestäni vaivalloisempaa ja niiden käyttäminen aiheuttaa ylimääräistä sählinkiä esim. pankissa, jos edes kelpaavat.

      Poista
    2. Olen samoilla linjolla. Sijoitustuottojen verotus on lievempää, ja lisäksi rahojen ulosnostaminen aiheuttaa isoja veroseuraamuksia. Jos yritys tuottaa esim 60 k€ vuodessa, nostan siitä palkkana 20 k€ jonka tarvitsen elämiseen, ja loput 40 k€ voin jättää firmaan jolloin maksan vain yhteisöveron 8 k€. Jos nostaisin rahat ulos, niin veroa menisi yli 15 k€. Jää siis 7 k€ enemmän sijoitettavaa.

      Toki on aina mahdollisuus, että tulevat hallitukset nostavat yhteisöveroa, olihan se aikaisemmin 26 %. Eurooppalaisen verokilpailun takia en usko noin suureen nostoon, vaikka tulisi vasemmistolainen hallitus.

      Poista
  2. Huh puoli milliä, se on jo iso kasa pätäkkää :)

    VastaaPoista

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *