1. syyskuuta 2014

Uponnut kustannus: kannattaako vaihtaa ledeihin?

Uponneet kustannukset (sunk cost) vaikuttavat elämäämme huomaattamme.

Tavanomainen esimerkki uponneesta kustannuksesta on seuraavanlainen: Olet ostanut lipun festareille mennäksesi katsomaan suosikkibändiäsi. Huomaatkin ostaneesi lipun väärälle päivälle; suosikkibändisi ei esiinny silloin eikä muut artistit kyseisenä päivänä kiinnosta sinua. Käytätkö lipun kuitenkin? Usein ensimmäinen ajatus on, että täytyyhän lippu käyttää, muuten rahat menevät hukkaan (tässä oletetaan ettet voi myydä lippua). Tosiasiahan on, että rahat menivät jo kun ostit lipun; olemalla menemättä festareille et menetä mitään extraa.

Useinhan voit kuitenkin saada jotain pientä hyötyä siitä uponneesta kustannuksesta, joten kuva ei ole aina näin mustavalkoinen. Tuossa esimerkkitapauksessa voisit perustella itsellesi että festareille kannattaa silti mennä, koska nythän se ei maksa mitään ;) Siellä voi tavata mielenkiintoisia ihmisiä, tutustua uusiin bändeihin jne.

Mietin tässä päteekö sama logiikka myös hehkulamppujen vaihtamiseen ledeihin. Nimittäin siihen, kannattaako hehkulamppu heittää pois ennen kuin se menee rikki? Ensimmäinen ajatus on tietysti, että etteihän ehjää kannata pois heittää, siinä menettää... no, jotain rahanarvoista. Ihan kuten hammastahnatuubistakin pitää väkisin puristaa ne viimeisetkin rippeet ulos.

Jos 60 W hehkulampulla on elinikää jäljellä 1000 tuntia, se kuluttaa tuona aikana 60 kWh, eli noin 6 euron edestä sähköä. Vastaava ledilamppu kuluttaisi n. 11 W eli sähköä kuluisi vain 1,10 euron edestä. Heittämällä pois toimivan hehkulampun säästät siis 4,90 euron edestä sähköä. Mutta ledithän ovat kalliita? Hirmukalliita ledejä ei kannata ostaa, mutta esimerkiksi Ikeasta saa tarpeeksi tehokkaita ledejä 5-10 euron hintaan. Ikean ledilamput maksavat itsensä takaisin noin 2000 käyttötunnissa, sen jälkeen tulee puhdasta säästöä 2-5 euroa per 1000 käyttötuntia.

Muutama nyrkkisääntö vaihdettaessa lediin:

  • osta lamppuja joilla on vähintään 1 vuoden takuu, mielellään 3 vuotta
  • alle 400 lumen lamppuja ei kannata ostaa, sähköä säästyy niin vähän verratuna hehkulamppuihin
  • älä maksa paljoa yli 10 euroa 600-1000 lumen lampusta, äläkä paljoa yli 5 euroa 400-600 lumen lampusta
  • vaihda ensin ne lamput joita poltat eniten, ja tehokkaimmat ensin
  • jos talossasi on sähkölämmitys, niin vain lämmityskautena käytettäviä lamppuja ei kannata vaihtaa
  • lamppujen tehokkuus kasvaa tehon myötä; yksi 60 W hehkulamppu valaisee yhtä paljon kuin kolme 25 W lamppua. Sama koskee halogeenejä ja ledejä. Älä siis turhaan polta "tuikkuja".
  • tämä tehokkuus/teho-suhde koskee myös himmentimen käyttöä; lamppujen tehokkuus huononee hurjasti kun säädät himmentimestä "tunnelmavalaistuksen" päälle.

Täytyypä suunnata Ikeaan...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Aloita sijoittaminen Nordnetissä tai Mintos.com:ssa!

Ota yhteyttä

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *